Elektřina a magnetismus

Přenos elektrické energie

Rozvod elektrické energie v ČR

(http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/4-4.htm)

Zdrojem elektrické energie jsou různé druhy elektráren. V nich se vyrobený střídavý elektrický proud s frekvencí 50 Hz převede (z důvodu snížení ztrát energie při přenosu, Jouleovo teplo) na velmi vysoké hodnoty napětí (stovky tisíc voltů). Takto transformovaný elektrický proud se přenáší ke spotřebitelům a přes další trafostanice se postupně snižuje jeho napětí.

Do domácností se přivádí střídavý proud s frekvencí 50 Hz a podle zapojení je jeho napětí buď 230 V (světla, zásuvky - běžné spotřebiče) nebo 380 V (speciální zásuvky - výkonné elektrospotřebiče - elektrický sporák, pila, míchačka, ...).

Zásady bezpečné manipulace s elektrickým zařízením

Úrazy elektrickým proudem nastanou v případě, že elektrický proud projde částí lidského těla, projde-li proud oblastí srdce, může způsobit jeho zástavu. Smrtelná hodnota proudu pro člověka je uváděna 10 mA (v případě střídavého proudu, se kterým se setkáváme v praxi častěji) a asi dvojnásobná pro stejnosměrný proud. Vezmeme-li v úvahu, že odpor lidského těla je v rozmezí 2 - 3 kohm - jednotka elektrického odporu, pak v nebezpečném prostředí (pára, mokro, ...) stačí k úrazu napětí 20 V.

Abychom zabránili kontaktu s vodiči pod proudem, používáme různé druhy ochrany - ochrana umístěním (např. v zásuvkách jsou vodiče pod proudem bez pomoci nástrojů nepřístupné), ochrana izolací (vodiče překryjeme nevodivým materiálem), ochrana malým napětím (u zařízení, o kterých víme, že budou používána např. ve vlhkém prostředí) apod.

Opravy elektrických zařízení zásadně svěřujeme odborníkům!

Jsme-li nuceni manipulovat s elektrickým zařízením (např. výměna žárovky), činíme tak po odpojení zařízení od elektrické sítě!

Dojde-li k zásahu osoby elektrickým proudem, je zcela nutnou podmínkou osobu vyprostit z dosahu elektrického proudu (vypnutím proudu, odsunutím osoby pomocí izolovaného předmětu, ...). Pokud při zásahu došlo k zástavě dechu nebo srdeční činnosti, okamžitě zahájíme oživování a přivoláme odbornou lékařskou pomoc.