Elektřina a magnetismus

Vznik střídavého proudu

Faradayův zákon elektromagnetické indukce se užívá k výrobě elektrického proudu - necháme-li v neměnném magnetickém poli rotovat vodič tvaru smyčky (nebo cívku - více smyček - jev bude výraznější), bude se priodicky měnit počet siločar protínajících smyčku a v souladu s Faradayovým zákonem se bude ve smyčce indukovat elektrický proud:

http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/3-2.htm

Vzniká elektrický proud, který periodicky mění svůj směr - naz. jej střídavý elektrický proud. Proud, který nemění v čase velikost ani směr se nazývá stejnosměrný elektrický proud.

V technické praxi (energetice) se využívá především prou střídavý, protože jeho výroba je jednodušší a lze jej snáze měnit (transformovat) na jiná napětí. 

(Úžasný aplet k elektromagnetické indukci najdete na adrese http://phet.colorado.edu/sims/faraday/faraday.jnlp)

Generátor střídavého proudu

Technicky nejschůdnější se ukázalo uspořádání generátoru střídavého proudu s rotujícím zdrojem magnetického pole (rotor) a pevnými cívkami (stator):

http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&page=324

V tomto schematickém uspořádání vzniknou tři v čase posunuté střídavé proudy, které se nazývají třífázový proud, ten  tvoří základ dnešního rozvodu elektrické energie:

http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&page=324

Transformátor elektrického proudu

Pro změnu napětí střídavého proudu (k vyšším i nižším hodnotám) se užívají tzv. transformátory. Základem je dvojice cívek s rozdílným počtem závitů. Cívky jsou umístěné na společném vodivém jádře - důvodem je snížení ztrát energie magnetického pole.

Proměnlivé magnetické pole vznikající kolem první (primární) cívky, na kterou přivádíme střídavé elektrické napětí Up, vyvolá změnu počtu indukčních čar procházejících druhou (sekundární) cívkou a tím také indukované napětí Us:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor

Označíme-li Np a Ns počty závitů na primární a sekundární cívce, pak pro napětí Up a Us platí jednoduchý vztah:

Rovnice transformátoru

Poměr  k=Ns/Np  se nazývá transformační poměr. Je-li hodnota k>1, hovoříme o transformaci nahoru (používá se např. u svářecích strojů), je-li k<1, hovoříme o transformaci dolů (adaptéry k drobným elektrospotřebičům).

Transformátor energii nevyrábí, pouze ji mění - ze zákona zachování energie plyne (při zanedbání ztrát), že výkon elektrické energie přivedený na primární cívku se musí rovnat výkonu odebranému ze sekundární cívky, tedy

Transformátor - výkon