Termika

Teplota tělesa, teplotní roztažnost látek

Termika je fyzikální disciplína zkoumající tepelné vlatnosti látek.

Jejím základem je tzv. kinetická teorie látek, která vysvětluje makroskopické vlatnosti látek (vlastnosti přístupné našim smyslům) na základě představy, že látky jsou složeny z částic (molekul, atomů), které na sebe silově působí. Částice v plynech a kapalinách konají vlastní chaotický pohyb, částice v pevných látkách konají kmitavý pohyb kolem pevné pozice. Tyto pohyby se nazývají tepelný pohyb.

Nejsilnějším důkazem pro platnost kinetické teorie látek je tzv. Brownův pohyb (poprvé pozorován anglickým biologem Robertem Brownem v r. 1827) - http://fyzweb.cz/materialy/aplety_hwang/brown/gas2D/gas2D_cz.html.

Rovněž difúzi  (samovolné mísení kapalin, plynů), tlak plynu na stěny nádoby a teplotní roztažnost látek  považujeme za důkazy podporující kinetickou teorii látek.

Teplota tělesa je zvláštní (statistická) veličina, která je těsně spjata s rychlostí chaotického pohybu částic tělesa - její velikost je určena průměrnou rychlostí tohoto pohybu - roste-li tato průměrná rychlost, vnímáme to jako růst teploty tělesa (má tedy smysl zavádět tuto veličinu pro velké soubory částic).

S růstem teploty tělesa roste rychlost chaotického pohybu částic a s tím i rozkmit tohoto pohybu (částice potřebuje více místa pro svůj pohyb) - tento jev se projevuje pozorovatelnou změnou rozměrů těles a nazývá se teplotní roztažnost látek.